Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie. Acesta mai este cunoscut si sub forma urmatoarelor denumiri: concediu medical de sarcina/lauzie; concediu prenatal; concediu postnatal.
- Concediul de maternitate este format din 126 zile calendaristice.
- Cele 126 de zile calendaristice sunt formate la randul lor din urmatoarele: concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere; concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
- Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii, restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.
- Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
- Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care: sunt cetateni romani sau din state membre UE; au domiliciul in Romania; au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.
- Mai beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat;
- Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
- Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42, din indemnizatia de maternitate se retine numai CAS-ul.
- Actele necesare pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului sunt urmatoarele: cerere tip; copie de pe cărţile de identitate ale părinţilor; certificatul de nastere al copilului; certificatul de casatorie (daca este cazul); livretul de familie; adeverinta din care sa rezulte ca persoana a realizat venituri pe ultimul an anterior nasterii, ori alte acte care dovedesc ca persoana s-a aflat in vreuna din situatiile care ii confera dreptul la indemnizatia; dosar cu sina; cerere de concediu aprobata de angajator; orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate; extras de cont bancar (daca se doreste plata prin virament bancar).
- Cererea pentru acordarea indemnizatiei trebuie depusa fie incepand cu ziua imediat urmatoare incetarii concediului de maternitate (cele 126 de zile), fie incepand cu data nasterii copilului, ori, dupa caz, a adoptiei sau luarii in plasament.